Cura de slabire vs schimbarea obiceiurilor alimentare
- A avea grija de greutate este o activitate la moda in vremurile noastre. Daca suntem 100% sinceri cu noi insine, probabil foarte putini dintre noi putem afirma ca n-am tinut sau macar n-am incercat sa urmam o cura de slabire niciodata pana in prezent. Din pacate, insa, de cele mai multe ori aceste diete sunt tinute"dupa ureche" sau, eventual, dupa o reteta minune care a ajutat o prietena, o vecina sau o colega de serviciu sa scape de kilogramele in plus, fara a lua in considerare ca fiecare suntem unici si o dieta care a dat randament in cazul cuiva poate sa nu aiba nici un efect asupra noastra. Stim cu totii ca pastila- minune care sa ne scape de excesul ponderal nu a fost inca descoperita. Prin urmare, de unde trebuie sa pornim lupta cu kilogramele pentru a fi siguri ca, in final, vom fi invingatori?
- Alimentatia are o influenta majora atat asupra starii noastre de sanatate, cat si asupra felului in care aratam si a starii de spirit pe care o afisam zilnic in relatiile cu ceilalti. Mancarea nesanatoasa, consumata pe termen lung, este responsabila de aparitia unei intregi serii de boli, precum si de instalarea si manifestarea cat mai frecventa a oboselii cronice, insomniilor, balonarilor, stresului, si lista poate continua.
- Asadar, lupta cu kilogramele in exces trebuie sa inceapa de la schimbarea felului in care ne hranim. Este foarte adevarat ca, atunci cand vine vorba despre o noua cura de slabire, prima intrebare pe care suntem tentati sa o punem este: "cat de repede o sa scap de cele 7 kg in plus?" Nimic mai gresit! Slabirea rapida nu este indicata, deoarece schimbarile drastice sunt mult mai greu de suportat decat cele minore, iar corpul are nevoie de timp pentru a se adapta.
- Regimurile de slabire radicale conduc la deshidratare, demineralizare severa si pierderea masei musculare.
- Desi aparent in contradictie cu dorintele celui careisi propune sa slabeasca, o dieta de succes este aceea care iti permite sa-ti fixezi obiective rezonabile. Nici o dieta, oricat ar promite, nu ne poate ajuta sa scapam de un kilogram de grasime zilnic. Si nici n-ar trebui sa ne dorim acest lucru, intrucat rezultatele n-ar tine decat pana la intreruperea dietei.
- Dietele care exclud o categorie intreaga de alimente dezechilibreaza organismul, provocand severe carente de vitamine si minerale indispensabile unei bune stari de sanatate. Pentru a se apara, organismul va raspunde printr-o crestere a poftei de mancare si, implicit, a kilocaloriilor consumate. Consecinta? Mai multe kilograme in plus decat la inceperea dietei.
- Nu ceea ce mananci te indeparteaza de silueta ideala, ci mai degraba cantitatea de alimente pe care o consumi. Nu-ti impune pre multe restrictii! Nu vei face decat sa grabesti momentul in care renunti la ceea ce ti-ai propus si revii la vechile obiceiuri. Mananca pentru a-ti potoli foamea, nu intr-atat incat sa nu te mai poti ridica de la masa.
- Nu face din slabit o obsesie. Intre noi fie vorba, avem destule motive de stres in fiecare zi ca sa mai adaugam de buna voie inca unul. Dieta nu este un scop in sine, ci mai degraba o modalitate prin care sa-ti indeplinesti un vis: acela de a arata si de a te simti mai bine. Trateaz-o ca atare si rezultatele nu vor intarzia sa apara.
- Nu mai spune " de maine". Daca stabilesti un moment zero de incepere a dietei, trebuie implicit sa-i stabilesti si un final. In loc sa-ti propui sa incerci a "n"-a dieta din viata ta, opteaza mai degraba pentru schimbarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata. Sunt doua obiective care nu au nevoie de inceput sau sfarsit. Nu trebuie sa astepti sa termini proiectul in care esti implicat, sa pleci in concediu si sa reviila munca, sa incepi scoala sau facultatea. Nu depinzi de nimeni si de nimic. Prin urmare de ce sa nu incepi chiar acum?
- Si daca te-ai decis, accepta si constientizeaza faptul ca scimbarea stilului de viata incepe mai intai la nivel mental. Invata sa gandesti pozitiv, vizualizeaza o imagine a ta pe care sa-ti faca placere sa o privesti. Este o modalitate extraordinara de a te motiva sa faci schimbarea dorita.
- Fa cat mai multa miscare. Dupa o alimentatie echilibrata, exercitiul fizic contribuie cel mai mult la scaderea in greutate, dobandirea unui alt tonus muscular si a unei stari de spirit mult mai bune. Faptul ca nu ai timp sa mergi regulat la o sala de sport nu este o scuza. Urca si coboara pe scari in loc sa iei liftul, alearga sa prinzi autobuzul care se apropie de statie, in loc sa-l astepti pe urmatorul sau, si mai bine, mergi pe jos. Iata cateva metode de a-ti asigura cel putin minimul de efort fizic recomandat zi de zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu